Německo chce postavit důl na bývalých zdrojích JSW

Německá společnost HMS Bergbau chce postavit důl s využitím části infrastruktury dolu Krupiński, který dříve patřil Jastrzębska Spółka Węglowa.

Německo chce postavit důl na bývalých zdrojích JSWNěmecká společnost HMS Bergbau se o důl Krupiński zajímá od roku 2016, který Jastrzębska Spółka Węglowa převedla do Dolu Spółka Restrukturyalizacji. V současné době chtějí zahraniční investoři v této oblasti těžit jak energetické, tak koksovatelné uhlí. Asi 1 000 lidí by našlo práci v dole v Orzesze.

Dennis Schwindt, prezident HMS Bergbau, prohlásil na Evropském hospodářském kongresu v Katovicích (2. – 4. Září), že uhlí bude i nadále základem polského energetického sektoru přibližně 30-50 let. Jeho investiční skupina sdružená s kapitálem ze Švýcarska, USA a Německa má v úmyslu realizovat projekt v hodnotě 900 milionů PLN, který vytvoří přibližně tisíc pracovních míst a přinese stovky milionů zlotých na daních a veřejných poplatcích.

Před čtyřmi lety učinila HMS Bergbau nabídku na pronájem nebo koupi Krupińského, ale ministerstvo energetiky s tím nesouhlasilo. V září 2016 byl důl zastaven. V současné době se případ Krupińského vrátil.

Napsat komentář