Karvinští radní souhlasí s prodloužením těžby na ČSM

Karvinští radní souhlasí s prodloužením těžby na ČSM

Radní Karviné souhlasí s prodloužením těžby v Dole ČSM o další dva roky. Doporučili zastupitelům, aby tento měsíc na svém zasedání schválili dohodu s těžební společnosti OKD. ČTK to dnes sdělil mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Součástí dohody o prodloužení těžby je kompenzace, kterou Karviná od OKD dostane. Půjde o 35 milionů korun za rok. Foto: wikipedia.org hons084

Povolení těžby se týká výhradně oblastí, které nejsou zastavěné a nijak se nedotknou rezidenčních částí města,” uvedl karvinský primátor Jan Wolf (ČSSD).

Společnost OKD postupně ukončuje těžbu, protože se nevyplácí. Minulý týden ukončila provoz v dolech Darkov a ČSA. Těží se už jen ve stonavském Dole ČSM, jehož důlní pole se nachází i pod Karvinou. Těžit se tam má minimálně do konce roku 2022.

Podle Wolfa proces ukončení těžby nebyl dobře připraven ze strany státu, který s dotčenými obcemi nijak nekomunikoval. „I když Vláda ČR ještě nedávno proklamovala uzavření dolů v letech 2025-2030, realita dnešních dní je zcela jiná. Snažíme se zmírňovat dopady útlumu těžby na Karvinsku, jak jen to jde,” uvedl primátor. Konec těžby podle něj působí nemalé potíže s transformací na období po těžbě městu i regionu, které nebyly na tak rychlý útlum připraveny.

Součástí dohody o prodloužení těžby je kompenzace, kterou Karviná od OKD dostane. Půjde o 35 milionů korun za rok. „Získané peníze použijeme na podporu podnikání, přípravu průmyslových zón (Smart Park, OSP, a podobně), které přinesou nová pracovní místa,” uvedl Wolf.

Projekt průmyslové zóny Smart Park se týká areálu po bývalém Dole Barbora. Už v roce 2016 tam vláda schválila vznik průmyslové zóny Nad Barborou, na jejíž vybudování měl stát dát až 750 milionů korun. Celkové náklady se tehdy odhadovaly na 1,2 miliardy korun a mělo tam vzniknout až 2000 pracovních míst. Dosud se však s budováním zóny nezačalo, komplikují to mimo jiné spory o vlastnictví pozemků.

Když projekt realizace průmyslové zóny ze strany státu i na několikátý pokus zkrachoval, nezbylo nám nic jiného než převzít iniciativu do vlastních rukou a společně s Moravskoslezským krajem začít průmyslovou zónu Smart Park řešit po vlastní ose,” uvedl primátor.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz