Kalifornie je varováním pro svět

Kalifornie je varováním pro svět

Americký stát Kalifornie se již před lety vydal na cestu k zelené energetice i ekonomice. Výsledky jsou ale tristní. Dramaticky stouply ceny energií i zboží, Kalifornie se ale současně potýká s častými výpadky dodávek elektřiny.

Podle nedávné zprávy Centra pro pracovní místa a ekonomiku prudce stoupají ceny energií, pohonných hmot, ale kvůli vysokým nákladům rovněž ceny zboží a služeb. V Kalifornii se rovněž staly běžnou záležitostí výpadky elektřiny, protože energetická síť státu, která je více závislá na větrné a solární energii než jakýkoli jiný stát, jednoduše nedokáže uspokojit poptávku, napsal server msn.com.

„Opakovaně varuji, že politika vycházející z demokraticky ovládaného zákonodárného sboru a úřadu guvernérů vytváří podmínky pro výpadky proudu a brownouts a tady vidíme důkazy,“ uvedl Jim Patterson, místopředseda Výboru pro veřejné služby a energetiku.

Kromě energetického debaklu, který poškodil Kaliforňany, prosadilo levicové vedení Kalifornie také řadu daní a nařízení, které způsobují hromadný exodus obyvatel a podniků. Údaje amerického sčítání lidu ukazují, že v roce 2018 „uprchlo“ ze zlatého státu 691 145 obyvatel.

V červnu navrhla Kalifornie novou sazbu daně pro nejbohatší obyvatele státu. Pokud by byla přijata, zvýšila by se nejvyšší sazba daně na milionáře v Kalifornii na nebývalých 54 procent. „Zvyšování daní by bylo bodem zvratu pro mnoho da

Kalifornie se stává symbolem neúspěchu zelené levice. Foto: pixabay.com

ňových poplatníků, což by je vedlo k rezervaci jednosměrné cesty do jednoho ze 49 států s nižšími daněmi,“ řekl Robert Gutierrez, prezident Kalifornské asociace daňových poplatníků.

Napsat komentář