Hejtman chce prodloužit těžbu v OKD

Hejtman chce prodloužit těžbu v OKD

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák prohlásil, že bude žádat vládu, aby prodloužila těžbu uhlí v posledním černouhelném dole na Karvinsku. Prodloužení těžby však zřejmě nebude jednoduché.

Podle hejtmana Vondrák by prodloužení těžby pomohlo překlenout nejhorší dva tři roky. Foto: ANO

Vondrák svůj požadavek odůvodnil pravděpodobným dalším zvyšováním cen energií a snahou o nezávislost Česka na ruském plynu, případně ropě. „Dokázali bychom tak minimálně na dva až tři roky překlenout to nejhorší. Budeme po vládě požadovat, aby této logické a smysluplné žádosti prodloužit těžbu vyhověla,“ napsal hejtman a místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák na svém twitteru.

Podle Mariana Kláska, předsedy představenstva společnosti Prisko, která je majitelem důlní společnosti OKD, je další prodloužení těžby uhlí technicky i legislativně problematické. „Příprava na těžbu uhlí z jednotlivých porubů trvá až několik let a znamená nemalé investice. Protože dle strategie OKD těžba uhlí končí, nebyla zahájena příprava dalších porubů k těžbě v roce 2023 a později. Další těžba by tak mohla být realizována pouze za předpokladu, že by se jednalo o strategické rozhodnutí státu a byly by garantovány podmínky pro její umožnění. V této chvíli to možné není,“ napsal Moravskoslezskému deníku Klásek. Podle něj se OKD řídí strategií, kterou schválil vlastník, tedy společnost Prisko. Nastavenou strategii by podle Kláska mohla změnit vláda, potažmo ministerstvo financí.

„My tu situaci samozřejmě vnímáme a prověřujeme, zda je možné těžbu z ekonomického hlediska prodlužovat. Není. A ani současná situace s růstem energií či možný nedostatek ruského plynu na tom asi nic nezmění, uhlí je z velké části vytěženo. A další těžba je technicky náročnější a dražší,“ uvedl předseda představenstva společnosti Prisko.

Podle současných plánů by OKD mělo v souladu s horním zákonem vytěžit uhlí, jehož těžba je, či bude připravena v roce 2022, nejpozději v květnu 2023.