Most postaví památník horníkům

Město Most příští rok vyhlásí výtvarnou soutěž o návrh centrálního památníku horníkům. Monument by měl stát v centru města mezi Priorem a třídou Budovatelů. Město ho chce odhalit za dva roky.

Vybrané místo bude sloužit i k pietě za havíře zemřelé při důlních neštěstích v regionu. „Památník by měl být hotov v roce 2021, kdy se v Mostě uskuteční celorepublikové setkání hornických měst a obcí,“ sdělil Mosteckému deníku primátor Jan Paparega.

Hornictví, které je od 19. století na Mostecku tradičním průmyslovým odvětvím, zůstává stále živé navzdory zániku hlubinných dolů a útlumu povrchového lomu ČSA. Ve zbylých dvou lomech chtějí zastánci těžby dolovat uhlí i v příštích desetiletích. Most, který od šachet získává dary na kulturu, sport a školství a podporuje hornické zvyky, už delší dobu upozorňuje, že nemá žádný důstojný hornický památník. Zástupci města tak musí jezdit na pietní hornická shromáždění jinam.

Minulý týden byli v Lomu uctít památku horníků, kteří před 73 lety zahynuli při katastrofě na hlubinném dole Kohinoor I. Výbuch tehdy zabil 38 havířů. V roce 2021, kdy se má odhalit mostecký památník, uplyne 40 let od katastrofy na dole Pluto v Louce u Litvínova, kde při explozi uhelného prachu a požáru zemřelo 65 horníků.

V Mostě je několik starších objektů, které souvisejí s hornictvím. Největší je zchátralý Památník mosteckých stávek, který zabírá 780 metrů čtverečních a stojí od roku 1969 na hřbitově pod Resslem. Dílo sochaře a mosteckého rodáka Stanislava Hanzíka tvoří rozlehlé schodiště, dva pomníkové bloky a 10 vysokých betonových sloupů postavených do kruhu jako anglické Stonehenge. Z bronzové sochy z Památníku padlým horníkům od Josefa Fojtíka zbyl v parku Střed jen podstavec se jmény havířů, kteří patřili za 2. světové války k antifašistickému odboji. Kvůli pokusům o krádež a poškození leží socha havíře řadu let ve skladu.

0 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...