Smutné výročí: Před patnácti lety zabil zával sedm horníků

Smutné výročí: Před patnácti lety zabil zával sedm horníků

Patnáct let uplynulo letos v březnu od mimořádné události na čelbě  tehdejšího Dolu Lazy. Velmi silný otřes – citelný i v desetikilometrové vzdálenosti  na sídlišti v Orlové – zabil sedm horníků. Až do loňského prosince to bylo nejhorší důlní neštěstí od roku 1990 v Česku.

Tragédie se stala 11. března 2004 večer přibližně 700 metrů pod povrchem, na osmém patře, kde v okamžiku otřesu pracovalo jedenáct horníků. Sedm (z toho pět polských zaměstnanců dodavatelské firmy THK Čechpol) zahynulo na místě. „Zával ve čtyřmetrovém profilu díla byl dlouhý asi padesát metrů,“ popisovali zbývající čtyři, jimž se podařilo dostat na povrch.

Na místo okamžitě zamířil důlní výjezd Hlavní báňské záchranné stanice (HBZS) Ostrava a jeho čety vybavené dýchací technikou se pokoušely k postiženým dostat i přesto, že prostory nebyly ještě zcela odvětrány. Do rána záchranáři vyprostili šest obětí a později také sedmou.

V novodobé historii se toto mimořádná událost řadí mezi nejtragičtější důlní neštěstí. Vedle výbuchu na Dole 1. Máj – Barbora, kde v 5. kře přišlo 18. října 1990 o život třicet horníků, a exploze metanu 20. prosince 2018, která byla příčinou smrti dvanácti polských a jednoho českého havíře v 29. sloji na ČSM-Sever.

0 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...