PRE staví v bývalém uhelném lomu solární elektrárnu

Elektrárna vzniká na místě bývalého lomu Družba společnosti Sokolovská uhelná. Foto: wikipedia.org Ben Skála

Společnost Pražská energetika (PRE) zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny (FVE). Na ploše 19 hektarů vyroste téměř 38 000 solárních panelů s celkovým výkonem více než 22 megawatt peak (MWp). Elektrárna vzniká na místě bývalého lomu Družba společnosti Sokolovská uhelná.

Stavba začala letos v létě, uvedení do provozu je v plánu na jaře 2025. Jde o investici zhruba za 400 milionů korun, oznámily firmy v tiskové zprávě.

Strategie Skupiny PRE počítá s tím, že do roku 2030 bude instalovaný výkon našich obnovitelných zdrojů dosahovat 300 megawatt. Projekt v Novém Sedle je tak dalším krokem k naplnění tohoto ambiciózního cíle,“ uvedl generální ředitel PRE Pavel Elis.

Vznikající solární park se řadí mezi největší v České republice. Elektřinu v něm bude vyrábět 37 622 velkoformátových solárních panelů s bifaciální technologií a celkovým instalovaným výkonem přes 22 MWp. Fotovoltaická elektrárna Nové Sedlo tak dokáže vyrobit ročně až 24 gigawatthodin (GWh) čisté elektřiny.

PRE navíc v areálu vytěženého lomu Družba vybuduje kompenzační plochu, která pomůže zachovat ekosystém a přispěje k rozvoji biodiverzity. Po dobu trvání projektu na to vynaloží téměř šest milionů korun.

FVE Nové Sedlo vzniká v rámci rekultivace a opětovného využití pozemků po těžbě, které patří společnosti Sokolovská uhelná. „Z našeho pohledu jde o ideální způsob, jak využít rekultivované vytěžené území. Obnovou krajiny po těžbě se Sokolovská uhelná a SUAS Group zabývá již od 90. let minulého století a za tu dobu jsme vložili do rekultivací celkem 5,5 miliardy korun. Na realizaci investice se rovněž podílejí zaměstnanci skupiny SUAS Group. Solární park navíc vzniká s ohledem na zachování podmínek pro život některých vzácných druhů živočichů v oblasti,“ uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a SUAS Group Pavel Tomek.

V lokalitě žije například ohrožená ropucha krátkonohá. PRE se zavázala k tomu, že bude na vlastní náklady spravovat zhruba šestihektarové území, kde postaví například kamenné snosy, tůně nebo hmyzí domečky.

Náklady PRE spojené s výstavbou solárního parku a výdaji za údržbu ekosystému jsou vyčísleny téměř na 400 milionů korun. PRE počítá s provozem solární elektrárny po dobu 40 let. Kompletní instalaci na klíč zajišťuje specializovaná společnost SOLAR INVEST – GREEN ENERGY ze Skupiny PRE. PRE ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou vyhodnocuje možnosti, jak v budoucnu FVE Nové Sedlo rozšířit o dalších 12 hektarů, což by zvýšilo instalovaný výkon přibližně o 15 MWp.

Své vlastní solární elektrárny buduje na svých pozemcích také SUAS Group. Hotová je už elektrárna Lipnice I, chystají se i FVE Marie s předpokládaným výkonem MWp, elektrárna Smolnice II s předpokládaným výkonem 30 MWp a elektrárna Jiří Severozápad s předpokládaným výkonem 11 MWp nebo Lipnice II s předpokládaným výkonem 4,5 MWp.

0 0