Vláda o energetické koncepci jednala jen s aktivisty

Vláda o energetické koncepci jednala jen s aktivisty

„Dovážet třetinu spotřeby elektřiny je nereálné. Čeká nás energetický hladomor,“ říká v rozhovoru o Státní energetické koncepci Vladimír Budinský. Mluví přitom za Konfederaci zaměstnaneckých a podnikatelských svazů.

Jako jeden z mála si Budinský nebere servítky, když mluví o vládní energetické a klimatické politice. Foto: iUHLI

Zaměstnavatelské svazy odmítají znění Státní energetické koncepce (SEK). Klimatický plán je pro český průmysl likvidační. Termíny uváděné v SEK a i Národním klimaticko energetickém plánu jsou zcela nereálné. Tak se dají shrnout hlavní závěry rozhovoru, který iUHLI.cz vedlo s Vladimírem Budinským, prezidentem Zaměstnaneckého svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP). Současně je členem vedení Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů.

Budinský, mimo jiné, také poukazuje na fakt, že ač je konfederace zaměstnavatelů oficiálním připomínkovým místem k legislativě, o Státní energetické koncepci se s ní vláda nebavila. Přesto její námitky prohlásila za vysvětlené…

Jako jeden z mála si Budinský nebere servítky, když mluví o vládní energetické a klimatické politice.

S Konfederací zaměstnaneckých a podnikatelských svazů (KZPS) nikdo z vlády o státní energetické koncepci nejednal, ač jste to očekávali…

KZPS je stálým členem Rady hospodářské a sociální dohody (Tripartita) protože uzavíráme kolektivní smlouvy vyššího stupně. Z tohoto titulu je KZPS oficiálním připomínkovým místem k legislativě. Zaměstnanecký svaz důlního a naftového průmyslu (ZSDNP), v jehož čele stojím, jako člen KZPS s největší energetickou expertizou je k energetické legislativě v rámci KZPS zpravodajem a formuluje stanoviska KZPS k legislativě a ke koncepčním materiálům.

Stanovisko jsme vypracovali, v termínu únor 2024 za KZPS odeslali a pět měsíců jsme nebyli pozváni na žádné jednání, byť s nečleny Tripartity, jako jsou třeba ekologické organizace, ministerstvo průmyslu a obchodu jednalo. S námi ne. V červenci jsme dostali „vypořádání připomínek“, kde u našich zásadních připomínek bylo uvedeno: vysvětleno, zamítnuto. Nám však nic vysvětleno nebylo.

Považujeme to za fatální porušení zavedených postupů sociálního dialogu a za porušení pravidel připomínkování legislativy.

Dostalo se vám už nějakého vysvětlení, proč k žádnému jednání nedošlo?

Ne, dosud nám nic vysvětleno nebylo. Proto prezident KZPS Jiří Horecký i já za ZSDNP jsme vznesli ostrý protest a celý materiál Státní energetická koncepce vycházející z Národního klimaticko-energetického plánu (NKEP) jsme odmítli.

Co konfederace a její členové považují za největší chyby současné podoby Státní energetické koncepce?

SEK vychází ze zcela nerealistického NKEP. SEK nesplňuje základní požadavek – tedy vyvážené energetické trilema – rovnováha mezi Ekologií, Energetickou bezpečností a Dostupností energií. Drastický pokles spotřeby primárních energetických zdrojů povede k energetickému hladomoru v ČR, kdy představa dovozu 20 terawatthodin elektřiny ročně, což je třetina čisté spotřeby, není podložena a doloženo, že bude v každou chvíli k dispozici elektřina za dostupnou cenu. Už dnes je region střední Evropy vysoce deficitní vinou odstavení jádra v Německu. Ceny energií nejsou v SEK definovány vůbec. Materiál je nerealistický, plně podřízený záměru vyhovět bruselskému zadání snížit emise dle NKEP, který je pro český průmysl likvidační.

Mimochodem, v poslední době z kraje každého roku státní společnost ČEPS vydávala studie zdrojové přiměřenosti (MAF CZ, zde). Opakovaně v nich upozorňovala, že nebude odkud elektřinu dovážet. Letos ji, oproti očekávání, dosud nevydala. Ale vláda nadále počítá s vysokým objemem dovozu elektřiny. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Nemám a obávám se politického tlaku na experty ČEPS, aby realitu ohýbali podle politického zadání. Podobné ohýbání reality vidíme u Energetického regulačního úřadu, u ČSÚ a dalších vládních institucí, které pro vládu realitu upravují.

KZPS také varuje, že budeme mít „vysoké ceny elektřiny a na hraně bezpečnosti“. Kritizujete také, že v SEK, kterou chce vláda schválit, nemá ukazatel konečné ceny energie vazbu na konkurenceschopnost průmyslu. Co to znamená?

To znamená přesně, co je řečeno. Drahá energie, zejména technologické teplo a elektřina činí český průmysl nekonkurenceschopným. Sama vláda v SEK doznává, že dnes jsou ceny pro průmysl v ČR nadprůměrné v porovnání s průměrem EU. To je výsledek politiky Fialovy vlády.

Podle konfederace tím, že modelové scénáře nebyly nijak prodiskutovány, nebyly ani nijak ověřeny. Co se týká nových řiditelných zdrojů, podle vás neodpovídají vládní dokumenty realitě v cenách, průběhu povolování, době stavby ani dostupnosti pracovní síly. Použité výpočty dle konfederace vycházejí z idealizovaných předpokladů, které nereflektují skutečný vývoj a tržní překážky. Varujete, že praxi je naplnění těchto výpočtů krajně nepravděpodobné. Předpokládám, že máte na mysli modely, které pro vládu připravila Seepia? Čím jsou vaše obavy podepřeny?

Naše obavy jsou podepřeny odborností a zkušenosti v energetice. NKEP a SEK nevypracovávali energetici, ale jacísi konzultanti bez odborné znalosti. Vrcholem všeho je, že ani výsledek nebyl s energetickými odborníky z praxe konzultován.

Termíny NKEP a SEK jsou energetickým žargonem „Stachanovské“. Neproveditelné v reálu. To dokazuje jediný graf č 13 z SEK, jak se vláda hodlá zeleně po bolševicku s uhlím vypořádat.

Jak vnímáte základní kámen celé „klimatické“ politiky, tedy odstavení uhelných elektráren? Náhrada uhlí plynem – což je skrz oxid uhličitý navíc nesmysl – se podle energetiků nedá stihnout?

Uhlí nám dává 40 procent elektřiny a 50 procent tepla. Programové prohlášení vlády počítalo s koncem uhlí v roce 2033, pokud ovšem za uhlí bude náhrada. Dnes je Česko, podle Státní energetické koncepce, která to uvádí natvrdo a bez alternativ, šest a půl roku před koncem uhlí. Ale žádná náhrada za uhlí se nejen nestaví, ale ani nepřipravuje. Současně přitom víme, že po vydání stavebního povolení i stavba nejjednodušší plynové elektrárny trvá pět let a zkušební provoz a odstraňování vad trvá minimálně rok.

Naši investoři se ještě nepostavili ani do fronty na paroplynové zdroje, kde jsou před nimi už energetické firmy z celé Evropy, protože plynové zdroje jako kompenzaci nespolehlivých občasných zdrojů bud potřebovat každý.

Přemysl Souček

1 0