Světlík: EU rozhoduje jako Caligula

Světlík: EU rozhoduje jako Caligula

„Nemám problém s Green Dealem, ale s tím, jak se amatérsky rozhoduje o jeho zavádění,“ říká v rozhovoru pro iUHLI.cz generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík.

Nemám problém s Green Dealem, ale s tím, jak se amatérsky rozhoduje o jeho zavádění,“ říká v rozhovoru pro iUHLI.cz generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík. Foto: Jan Světlík

Škoda, že se při své návštěvě Prahy předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen nesetkala s Janem Světlíkem. Máloco z toho, co si tento úspěšný byznysmen myslí o unijní agendě, by se jí totiž líbilo. A bylo by jistě zajímavé sledovat, jak by mu na to argumentovala. Jenže, jak víme, tohle jsou setkání, kterým se funkcionáři EU vyhýbají jako čert kříži.

Jedno z témat, které se – zatím stále spíše nesměle – objevuje v souvislosti s energetikou a plánem Green Deal, je stále větší závislost na Číně. Jak to vidíte vy, je to problém, nebo není?

Číňané mají strategii na desítky a možná stovky let dopředu. Jejich dlouhodobý plán dostává Evropu do kolen. Řešili jsme závislost na ruském plynu, závislost na Číně je stonásobná. Jen jsme si to zatím neuvědomili.

Samotný unijní plán Green Deal vidíte jako průmyslník jak?

Já nejsem jeho odpůrcem. Jsem ovšem odpůrcem toho, jaký harmonogram se pro Green Deal stanovil. Podle mě totiž není problémem Green Deal, ale amatérismus, který provází stanovování jeho cílů. Předhánět se totiž v tom, co bude a nebude do roku 2030, nebo do roku 2050, když to není ničím podložené, nejsou k tomu potřebné dopadové studie, tak to je hloupost. Třeba tlak na elektromobilitu jen proto, že se to někomu líbí, to je výstřel do tmy. A ještě se proti tomu nesmí argumentovat technickými parametry…

Jenže v tomhle nerozhoduje Evropský parlament, ale Matka příroda. Její zákony prostě nezmění ani v Evropském parlamentu!

Kritici Green Dealu upozorňují na to, že kvůli němu klesá konkurenceschopnost evropských firem. Což ještě zvýraznila a zrychlila energetická krize. Jak ta dopadla na vaše firmy?

Hrozně! A víte, co nám na to říkají ve světě? „Vy si to zdražujete sami! Co nás to má zajímat?“ Pro ně tohle není téma. Buď dokážete vyšší náklady dostat do přidané hodnoty, nebo to neprodáte. To je celé.

V cenách energií hraje velkou roli podpora OZE (obnovitelných zdrojů). Příspěvek na ně byl sedm centů, pak 30 centů, teď je 90 eur. A emisní povolenky? Proč platíme 80 až 97 eur za povolenku na jednu tunu emisí CO2? To je problém! A ty ceny mají dále růst. Takže se časem stanou nezaplatitelnými. Což bude ještě větší problém. Nejsou k tomu žádné analýzy, ani nevíme, jak se cena bude vyvíjet, to je prostě problém. Pro všechny.

Německé firmy se, na rozdíl od těch českých, už delší čas hlasitě ozývají a chtějí po vládě kompenzace za to, jak jim Green Deal snižuje konkurenceschopnost. Byla by tohle cesta i pro Čechy?

Přeci nedává smysl platit nařízené poplatky a dostávat na jejich uhrazení dotace! To je totálně perverzní! Všichni o to budou žádat, ale je to úplně mimo. Dotace na vědu, nové technologie, to dává smysl. Ale dotace na poplatky? Kam jsme se to dostali…

Za rok budou volby, tak doufejme, že se to po nich změní. Že se zlepší kompetence a načasování, aby to bylo reálné.

V posledním zhruba roce, dvou, se ve státech v EU hodně mluví o vodíku. Ten má přinést řešení energetiky…

Já vodíku věřím. Vodík totiž představuje řešení skladování energie, bez kterého se nepohneme dál. Jenže zase narážíme na ten unijní amatérismus.

V čem?

Je to pořád dokola. My teoreticky umíme vodík využívat. Ale potřebuje čas na praktické vyzkoušení celého řetězce, všech možností. Jenže my už tuhle úplně čistou energii dopředu zabíjíme tím, že už rovnou stanovujeme, co se nesmí. Nedáváme vůbec čas na rozvoj té technologie.

Ti, co už pochopili, že vodík je skvělý, mi říkají, že jim to ekonomicky nevychází. Za současných podmínek. Přitom v Číně jim to vychází. Jak je to možné? Protože tady pravidla nastavují lidé, kteří tomu nerozumí! Mají jen politický záměr.

Takže Green Deal zařezávají ti, kteří ho přivedli do života?

Podívejte, je v pořádku, že se snažíme najít nové zdroje. Jak už jsem říkal, to není problém. Problém je v tom, na základě čeho se rozhoduje. A unie nerozhoduje jako osvícený vládce, ale jako Caligula! Způsob implementace a nedostatek poskytnutého času jsou klíčové problémy Green Dealu.

Mimochodem, máte historicky blízko i k hutnictví. Je možné dekarbonizovat výrobu oceli tím, že se převede na elektřinu?

Myslím, že hutě se musí vyřešit pomocí vodíku. Elektrické pece sice jsou, ale bez vodíku to, už kvůli nutným chemickým procesům, nepůjde.

Ani s pomocí malých modulárních reaktorů by to nešlo?

Malý modulár by na tohle byl skvělý. Jenže ony zatím nejsou zase tak malé, jak by bylo potřeba. Ani s jejich nasazením to zatím není tak jednoduché, jak bychom potřebovali.

1 0