Hornické slavnosti OKD se blíží, kdo jsou účinkující?

Hornické slavnosti OKD   se blíží, kdo jsou účinkující?

Park Boženy Němcové ve Fryštátě bude patřit v sobotu 2. září havířům a jejich rodinám, přátelům i příznivcům. Hornické slavnosti OKD 2023 mají kulturní program od 14:30 a jistě není na škodu představit si účinkující.

Fragile
Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golis, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Martin Madej, Jožo Hečko, případně ještě Peter Lacho, Martin Klempár, Daniela Tomešová, Karolína Majerníková a Anabella Mollová. Slovenská vokální skupina Fragile je složená z populárních osobností tamního showbyznysu, známých z televize, muzikálů nebo divadla.

Fragile (česky Křehcí) vystupují „a capella“, tedy jen s vlastními hlasy bez použití hudebních nástrojů. „Když spolu skupina zpěváků muzicíruje bez doprovodu, neskryje se žádná chyba a nedokonalost. Každá rytmická nebointonační nepřesnost je vnímána jako vada na kráse, jako škrábanec na čirém skle,“ vzkazují ze souboru. Ten interpretuje známé rockové, popové, ale i jazzové či klasické skladby včetně současných hudební hitů, což doplňují dávkami skvělého humoru.

Gate Crasher
Tady už půjde o něco tvrdšího! Brněnská rocková smršť se stává stále zavedenějším jménem na české scéně, pravidelně hrává na největších tuzemských festivalech a má za sebou dokonce předskakování takovým světovým hvězdám, jako jsou Aerosmith, Iron Maiden, Korn či Ozzy Osbourne.

Gate Crasher mají na kontě pět desek (Chocolate Rabbit 2006, Recycled 2010, Bitterfly 2012, #Nevynechas 2016, Mrazení 2019) a výběrovku z poslední dekády tvorby. A také přes pět set odehraných koncertů či patnáct natočených videoklipů.

Richard Müller
Zanedlouho dvaašedesátiletého slovenského zpěváka jistě mnozí pamatují ještě s Banketem a hitem „Po schodoch“. Od roku 1992 se věnuje sólové kariéře, ve své diskografii má více než dvacet alb a také spolupráci s velikány jako Petrem Hapkou, Michalem Horáčkem, Milanem Lasicou… Na jednom z CD s názvem Hlasy ostatně spolupracoval s další hvězdou Hornických slavností OKD 2023, totiž krajany Fragile.

Richard Müller patří k největším žijícím osobnostem nejenom slovenské, ale i české scény. O tom svědčí osmnáct ocenění a sedm nominací v anketě Aurel či dvanáct umístění v anketě nejlepších zpěváků Slavík.

Bastard
Zástupci regionu, kteří pocházejí z Havířova a letos slaví třicet let vzniku. Však hned v roce 1994 pod hlavičkou vydavatelství Monitor/EMI slušně našlápli kariéru a dělali mj. předskokany na turné Kabátů. Po dvou dekádách se vrátili na pódia, vystupovali s Uriah Heep, Bonfire, Citron či Kreyson, objevovali se na velkých festivalech včetně Ostravy v Plamenech a Masters of Rock ve Zlíně.

Bastard proklamují, že hrají hard rock – heavy a comeback jim vychází, objevují se v televizi v Czechparádě i Rockparádě, pouštějí je v rádiu ČAS

Rock.
Rock´n´Roll Band Marcela Woodmana Táta zakladatel a ředitel zeměkoule, jak se v kapele říká Marcelu Woodmanovi, má osobní zkušenosti s fáráním na šachtě. Však také jeho skladba „Zhasla lampa“ vypovídá o horníkovi spícím v zamčených koupelích, kterému se zdá, že mu na dole přestala fungovat svítilna. Text je v češtině, nicméně hudba zůstává v rockenrollovém americkém originále. Tak jako všechna další tvorba tohoto ostravského souboru založeného v roce 1990 hrajícího klasiky 50. a 60. let minulého století.

Rock´n´Roll Band Marcela Woodmana vzkazuje: „Valíme koncert za koncertem, nemáme čas odpočívat, bo točíme další fláky. A holkám to neříkejte, ale po třiceti letech bandu… máme nová saka!“

0 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...