Prodloužení těžby OKD přinese městům miliony

Prodloužení těžby OKD přinese městům miliony

Prodloužení těžby v OKD posílí napjaté rozpočty obcí v regionu. Důlní společnost jim v následujících třech letech pošle desítky miliónů korun jako kompenzace za hornickou činnost.  Největší částku dostane Karviná, už do konce tohoto měsíce má mít na účtu 40 miliónů. Dohodu s těžaři schválili na svém posledním jednání zastupitelé.

 

Karviná dostane letos ze zákona poplatky za těžbu ve výši 11 miliónů korun, a do roku 2025 každoročně dalších 40 miliónů. Foto: wikipedia

Stát už oznámil, že kola těžební věže se budou točit minimálně další tři roky. To silně nahrává i rozpočtům obcí, kterých se důlní činnost týká. Karviná dostane letos ze zákona poplatky za těžbu ve výši 11 miliónů korun, a do roku 2025 každoročně dalších 40 miliónů, uvedl Český rozhlas.

„Máme dnes vícenáklady na energie, počítáme zhruba 100 milionů korun – ty nám samozřejmě nikdo nedokryje. Museli jsme omezit investiční činnost, samozřejmě inflace stavebních prací, veškerých oprav – doháníme tu ztrátu na straně příjmů jakoby. Takže jsme strašně rádi, 40 milionů korun není malá částka a zasanuje nám to některé činnosti, které budeme moci dále pro naše občany dělat,“ potvrzuje primátor Jan Wolf (ČSSD).

K zákonným poplatkům dostane od těžařů další peníze i sousední Stonava. Ta každoročně do roku 2025 získá 11 milionů. „Máme vysokou prašnost, když je sucho a zablácené cesty, když je mokro. Je tam hluk, pískání v noci… A to všechno musí lidé snášet. Právě proto my jim to kompenzujeme tím, že mají třeba internet zdarma, že jsou tady příspěvky na bydlení, děti jezdí na ozdravné pobyty a tak dále,“ vysvětlil místostarosta Ondřej Feber (ANO).

0 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...