Paukner: Když má něco skončit, musí být náhrada

Paukner: Když má něco skončit, musí být náhrada

Evropské země včetně Česka se dostaly do situace, kdy chtějí v euforii zavírat uhelné elektrárny. To ale může mít dalekosáhlé negativní důsledky. Myslet si, že elektřinu dovezeme, je dost velká naivita. V rozhovoru pro magazín Forbes to řekl majitel skupiny Carbounion Group Petr Paukner.

Miliardář Petr Paukner doufá, že v Česku zvítězí zdravý rozum a budeme pragmatičtí, jako jsou Poláci, kteří budou mít uhlí do roku 2045. Foto: Carbounion Bohemia

Jeho firma má za sebou po slabším období opět ziskový rok. „Loni se nám podařilo zvýšit tržby z předloňských 9,2 miliardy na téměř 15 miliard korun. A hospodářský výsledek před zdaněním je 480 milionů korun. Vrátili jsme se tak na úrovně před rokem 2021,” uvedl Paukner.

Toho nepřekvapil pokles cen energetických komodit v úvodu roku, proto také před časem nereagoval na nabídky uhlí z dalekých destinací. „Řada firem mi nabízela uhlí například z Austrálie, Indonésie, Kazachstánu, ale já je odmítl s tím, že než by doplulo do Evropy, poptávka a ceny ochabnou. Přesně to se stalo a dnes mají ti obchodníci, co do toho šli, nakoupené drahé uhlí, které teď mohou prodat jen za nižší ceny,“ vysvětlil Paukner, podle nějž ale další pokles cen nelze čekat.

„Až se nakoupené uhlí nebo plyn spotřebují, přijde nový psychický strach z toho, co přinese nová zima. A pokud by měla být mrazivá, tlak na růst cen bude samozřejmě vyšší. Loňské ceny sice byly výsledkem obrovské paniky na trhu, na druhou stranu pokud jde o další vývoj, nebyl bych v případě spotové ceny plynu takovým optimistou, že se budou držet na super nízkých úrovních. LNG už jen kvůli své dopravě a regasifikaci bude vždy dražší, než byl ruský plyn,“ upozornil miliardář.

Pozor na vypínání uhelných elektráren

„Evropské země včetně Česka se dostaly do situace, kdy chtějí v euforii zavírat uhelné elektrárny. To ale může mít dalekosáhlé negativní důsledky. Stačí se podívat na statistiky ČEPS za listopad, kdy moc nefoukalo ani nesvítilo sluníčko a obnovitelné zdroje vyrobily v Německu velmi nízké množství elektřiny. Kdyby nebyly k dispozici regulovatelné zdroje, jako napři plynové elektrárny či uhlí, nastaly by v Německu obrovské potíže. Větrné a fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla, akumulační baterie, to vše jsou výborné věci, ale při dnešní úrovni technologií nejsou samospasitelné. A pak tu jsou jaderné elektrárny, jejichž výstavba určitě nebude hotová do sedmi let,“ řekl Paukner, podle nějž je důležité, zda stát správně nastaví aktualizovanou energetickou koncepci.

Doufám, že zde zvítězí zdravý rozum a budeme pragmatičtí, jako jsou Poláci, kteří budou mít uhlí do roku 2045. Ale nechci mluvit o datech. Jen chci říct, že když má něco skončit, tak k tomu musíme mít náhradu. A myslet si, že elektřinu dovezeme, je dost velká naivita,“ vyslovil varování Paukner, který by vzhledem k absenci nových zdrojů tempo vypínání uhelných elektráren zpomalil.

Pokud má někdo chuť postavit plynovou elektrárnu, tak ať si ji postaví. Osobně mám dobré vztahy se Sokolovskou uhelnou (SUAS Group, pozn. red.), které má v elektrárně ve Vřesové dva paroplynové bloky. Dne stojí, protože jim současné ceny elektřiny, plynu a povolenek neumožňují plusově hospodařit. A to jde o zařízení, které je postavené, vybavené technologiemi a připravené k okamžitému spuštění. Ani tak to zatím nedává ekonomický smysl,“ popsal příklad z praxe Paukner.

Česko by si podle něj mělo udělat analýzu, které zdroje nám vydrží nejdéle bez potřeby velkých investic, na jak dlouho nám vystačí uhlí, jaká je situace na trhu s plynem a dle toho je třeba nastavit novou koncepci, včetně jádra a obnovitelných zdrojů.

1 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...