Báňští záchranáři dostali vyznamenání, nezřídka nasazují životy

Ve stylovém prostředí hornického muzea Landek Park v Ostravě-Petřkovicích předal 6. května předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka Záchranářské záslužné kříže 49 báňským záchranářům. Ocenění se udělovalo za roky 2021 a 2020, kdy se kvůli covidu slavnostní setkání nemohlo konat.

Předseda ČBÚ Martin Štemberka (4. zleva) a manažeři s. p. DIAMO – zleva: závodní Dolu Paskov Ivan Šimek a ředitelé: Ludvík Kašpar, Josef Lazárek, Josef Kasper a Petr Kříž

Práce báňských záchranářů je specifická a náročná fyzicky i psychicky. Při zásahu nehledí na čas a nebezpečí. Jejich úkolem je jít tam, odkud ostatní utíkají. Jejich posláním je nasadit vlastní život pro záchranu životů druhých nebo materiálních hodnot. Pracují hlavně na šachtách, ale pomáhají i při jiných neštěstích. Zaslouží si úctu a poděkování. Tyto myšlenky připomněli ve svých proslovech na slavnostním předávání vyznamenání v ostravském hornickém muzeu předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka a ředitel závodu HBZS v Ostravě Josef Kasper.

Odměněni byli ti, kteří se v této mimořádné profesi osvědčili nejlépe a zasloužili se o budování báňské záchranné služby v ČR. Při představování jednotlivých oceněných nejčastěji zaznívalo, že jsou vyznamenaní za dlouholetou aktivní činnost v báňském záchranném sboru a za účast při zdolávání následků havarijních stavů.

Martin Štemberka a Josef Kasper předali celkem 28 bronzových, 12 stříbrných a 9 zlatých medailí za roky 2020 a 2021. Mezi oceněnými byli záchranáři, včetně lékařů, ze státního podniku DIAMO ze závodů HBZS, DARKOV, ODRA, TUÚ, GEAM a PKÚ, dále pak z OKD a HBZS Hodonín. Blahopřát jim přišli za DIAMO ředitelé závodů, ředitel státního podniku Ludvík Kašpar a nechyběli ani další vedoucí pracovníci, zástupci ČBÚ, dalších podniků a rodinní příslušníci. Součástí slavnostního setkání bylo tradičně také uctění památky záchranářů, kteří přišli o život při záchranných akcích.

 

 

Zlatý Záchranářský záslužný kříž obdrželi:
M. Jakubčík,
R. Kocián,
M. Kolpák,
K. Uher,
Z. Chvojka,
I. Vasil,
A. Hrabal,
M. Černin a
R. Knopp.

Stříbrný Záchranářský záslužný kříž obdrželi:
I. Kabourek,
R. Duchoň,
R. Garba,
S. Honzík,
V. Opolský,
L. Giemza,
I. Nečas,
P. Szwancar,
Š. Klčo,
L. Laník,
V. Hantl a
J. Vlasák.

Bronzový Záchranářský záslužný kříž obdrželi:
S. Šmída,
S. Kramář,
M. Čedlík,
K. Margieta,
P. Mrnuštík,
M. Sova,
D. Šrubař,
M. Pokorný,
Z. Uhlíř,
R. Gociek,
R. Kašpar,
L. Bortel,
A. Kopeć,
P. Popp,
M. Hahn,
B. Funk,
K. Willerth,
J. Gebauer,
L. Lejba,
B. Piskiewicz,
P. Klíma,
P. Plocek,
R. Pukančík,
J. Nyklíček,
V. Soltész,
P. Jaššo,
V. Urban a
P. Ořeský.

Vedení státního podniku všem vyznamenaným blahopřeje.

Ing. Bc. Jana Dronská, MBA
odbor komunikace

Reklama

1 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...