Tykač: Evropa bez náhrady vypíná řiditelné zdroje

Tykač: Evropa bez náhrady vypíná řiditelné zdroje

Energetickou krizi způsobila evropská politika, tvrdí vlastník energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač. Na vině jsou podle něj emisní povolenky, zavírání jaderných a uhelných elektráren a závislost na dováženém plynu. Tykač to řekl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Pavel Tykač potvrdil, že peníze na rekultivace lomu ČSA rozhodně budou. Foto: iUHLI

Plynové elektrárny podle Tykače svůj proud na příští roky neprodávají, protože nikdo netuší, zda bude plyn. Výrobci z uhlí omezují prodej přes burzy kvůli obrovským zárukám, které tu musejí skládat. Jaderné zdroje stárnou, nové se nespouštějí. A naděje vkládané do vodíku jsou přehnané, jak dokládá Tykač na modelovém příkladu náhrady své elektrárny Chvaletice vodíkovým zdrojem, napsal SZ Byznys.

Celá Evropa se pře o to, co způsobuje extrémní ceny elektřiny. Někdo říká, že to je důsledek Green Dealu a tlaku na rychlou dekarbonizaci. Někdo říká, že je to Putinova vina, protože Evropu vydírá plynem a připravoval se na válku. Někdo říká, že je to chyba volného trhu.

Podle Tykače je příčin několik. „Jednou z nich je cena povolenky. Závěrnou cenu elektřiny (určující pro tvorbu ceny na burzách, pozn. red.) tvoří po 95 procent času nějaké fosilní palivo. Když stojí povolenka skoro 100 eur, tak to před všemi daněmi dělá 2,50 koruny na každou kilowatthodinu. A se všemi daněmi víc než tři, skoro čtyři koruny. Povolenku v téhle ceně nemá žádná jiná rozvinutá země, ani USA, ani Japonsko či Kanada. Druhá příčina je samozřejmě vysoká cena plynu. To ale trochu zakrývá skutečnou příčinu, a tou je, že Evropa už 20 let důsledně zavírá všechny řiditelné zdroje a žádné nestaví. Je to výsledkem konkrétních státních politik, kdy některé země nechtěly jádro, a většina odmítala uhlí. Nejradikálnější země odmítaly jádro i hnědé i černé uhlí. Jediné, co bylo jakžtakž bráno na milost, je plyn,“ vysvětlil Tykač.

„My jsme tu měli před 20, 25 lety mix zdrojů všeho druhu. Když některé palivo cenově uletělo, pestrá nabídka ostatních výrobců ho vytlačila na okraj. Nejdražší zdroje v tu chvíli jely jen omezený počet hodin v roce a měly tím pádem omezený vliv na roční cenu elektřiny. Což je to, co zajímá vás nebo mě jako spotřebitele doma. Tím, že jsme takřka všechny zdroje vypnuli, tak teď naše uhelné elektrárny jsou takzvaně „in the money“. Má smysl, aby vyráběly, protože cena je vyšší, než jsou výrobní náklady, řekl bych přes osm tisíc hodin v roce. K tomu plynové elektrárny jsou „in the money“ nějakých 6,5 tisíce hodin v roce. To způsobuje ten problém,“ dodal.

Peníze na rekultivace budou

Tykač v rozhovoru reagoval také na nedávnou reportáž České televize, podle níž neodvádí peníze do rezerv na obnovu krajiny po těžbě. Vyloučil, že by zopakoval postup majitelů OKD, kteří si z dolů vytáhli zisky, poslali je do bankrotu a rekultivaci nechali na státu.

„Jako v OKD to určitě nedopadne. Přiznám se, že jsem tu reportáž ČT moc nepochopil, my jsme s nimi mluvili a vysvětlovali jsme jim to. Mimo jiné ode mě dostali vysvětlení, že kdyby tam náhodou ty peníze chyběly, což nenastane, tak že je zaplatím osobně já. To tam neodvysílali. Ale zpátky k problému. Když jsem tu společnost asi před 15 lety kupoval, tak na tomto účtu chyběly asi čtyři miliardy korun. Postupně každý rok se to odpracovává a na ten účet přibývá asi 100 nebo 200 milionů tak, jak je to naplánováno a odsouhlaseno Báňským úřadem. Asi dvě třetiny té sumy za těch 15 let už tam jsou, ale ty peníze tam mají být k dispozici až v roce 2030,“ vysvětlil Tykač, podle nějž nedává smysl, aby někde peníze ležely o 10 let dřív.

„Je to nějak naplánováno, báňský úřad si kontroluje, aby se nestala nějaká blbá situace jako v OKD, kde to byla trochu lumpárna. Takže my jsme většinu těch peněz už odpracovali, dodáváme tam každý rok a až tam přestaneme těžit, tak to tam začneme dodávat z našich peněz tak, jak je to Báňským úřadem předepsáno. Vím, že 1,4 miliardy, které tam chybějí, zní jako hodně peněz. Ale naše skupina odvede za rok do státního rozpočtu asi 30 miliard. Jeden a půl miliardy odvádíme státu každých 14 dní. Je to suma, kterou opravdu u nás nikdo neřeší, my s ní počítáme. Neříkám, že miliardy jsou nicotné. Ale jsou to v tom obrovském objemu asi dvě procenta našeho ročního obratu. Prostě je to úplný nesmysl,“ uzavřel majitel Sev.en Energy.

Majitel energetické skupiny Sev.en Pavel Tykač nabízí

 

3 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...