Výroční členská schůze KPHMO, přání k jubileům i vyznamenávání

Výroční členská schůze KPHMO,  přání k jubileům i vyznamenávání

Klub přátel hornického muzea v Ostravě (KPHMO) uskutečnil v ostravské restauraci U Vlka výroční členskou schůzi, na níž spolek usilující o udržování havířských tradic nejen v našem regionu bilancoval činnost v posledních třech letech. A došlo také na gratulace jeho jubilantům či vyznamenávání zasloužilých členů.

Předsednictvo výroční členské schůze KPHMO.

„Vládní opatření proti koronaviru postihly náš klub stejně jako celou společnost. V určitých dlouhých úsecích se nemohly konat besedy, i náš výbor jednal online. Tato omezení utlumila činnost klubu ve všech směrech, v náhradních termínech v letech 2020 i 2021 jsme sice stihli plenární schůze, ale oslavy svátku sv. Barbory už nikoliv,“ popisoval Jan Kunčický, předseda KPHMO. Obtížné podle něho bylo i běžné placení členských příspěvků, distribuce periodika Hornický zpravodaj či kalendářů Těžní věže od Nadace LANDEK Ostrava … a ukázalo se, že důležité pro komunikaci mezi výborem a členy je spojení e-maily. V rouškách se konalo také poslední rozloučení s významným činovníkem, hospodářem a jednatelem Karlem Budínem v září předloňského roku.

Tradičně došlo na výroční schůzi U Vlka k přáním jubilantům, v pobočce z Ostravy jich bylo osm, ve věku od sedmdesáti do devadesáti let (oslavil je Josef Vilím), v té z Havířova šest ve věku od pětasedmdesáti do pětaosmdesáti let a v té z Karviné jeden sedmdesátiletý. „Co mě
dosti trápí, je právě členská základna, samozřejmě všichni stárneme a postupně odcházíme z tohoto hornického světa, snižuje je náš počet a nové – hlavně mladší – členy v podstatě dnes nezískáváme, velká škoda,“ posteskl si Kunčický.

Klub vyznamenal i dámy.

KPHMO také pamětními plaketami ocenil tyto členy: Alexandera Wojnara, Josefa Žebráka, Miroslava Mynáře, Oswald Wytrzense, Ladislava Trebatického, Jaroslava Gongola. Eduarda Heczka, Jiřího Kubíka, Pavla Sísra, Pavla Blažka, Jozefa Burkada, Zdeňka Kohoutka, Danu Kunčickou a Kateřinu Polínkovou.

Co se aktivit klubu týče, avizovaná byla další beseda ostravské pobočky, proběhne 7. června opět U Vlka ve Svinově, od 15 hodin bude profesor Pavel Prokop a emeritní Slavné vysoké a neomylné prezidium hornických sessí hovořit o historii Skoků přes kůži. Havířovská pobočka připravila besedu na 13. června do loutkového sálu KD Petra Bezruče, od 16:30 na ní hlavní mechanik HBZS Ostrava Jaroslav Provázek představí oddíly specialistů v báňské záchranné službě. Karvinská část KPHMO oznámila exkurzi, která bude 8. června do Muzea břidlice v Budišově nad Budišovkou a do Flascharova dolu v Odrách.

2 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...