Odborníci: Odchod od uhlí nelze uspěchat

Odborníci: Odchod od uhlí nelze uspěchat

Na konferenci Akademie věd České republiky se vědci, odborníci a zástupci ministerstva průmyslu shodli, že současná situace v energetice neumožňuje rychlý odchod od uhlí. Není totiž čím nahradit, navíc poptávka po elektřině roste.

Odborníci se jednoznačně shodli, že odchod od uhlí by se neměl uspěchat a jádro je pro českou energetickou budoucnost zásadní, napsal deník metro.

Energetika je totiž pod obrovským tlakem kvůli celé řadě okolností. Mimo jiné jde o oživení světové ekonomiky po pandemii, masivní poptávka, napnuté dodavatelské řetězce a ruská agrese na Ukrajině. Navíc stále platí plány Evropské unie na dekarbonizaci.

„Energetika prochází divným obdobím. Ještě před pár lety byla pro většinu lidí neviditelná. Teď je vidět na prvních stránkách novin a kontext je bohužel negativní,“ uvedl své vystoupení na konferenci Tomáš Smejkal, který vede oddělení strategie odboru strategie a mezinárodní spolupráce v energetice na ministerstvu průmyslu a obchodu.

S tím, jak se ekonomika bude dekarbonizovat, bude potřeba mnohem více elektřiny, třeba na zajištění dopravy. „Čím větší cíle si klademe, tím větší míru elektřiny budeme muset vyrobit,“ upozornil člen představenstva České energetické přenosové soustavy Pavel Šolc.

Nyní je kardinální otázkou, z čeho se u nás bude elektřina vyrábět. Zatím jsou dominantními zdroji uhlí a jádro. Uhlí však mělo být alespoň dočasně nahrazeno zemním plynem. Ten je však do Česka dodáván prakticky výhradně z Ruska. Na závislosti na Rusku se však nyní snaží celá Evropská unie překotně zbavit. Cena plynu je navíc mimořádně vysoká.

1 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...