Lidé netuší, že nejvíc elektřiny se vyrábí z uhlí

Lidé netuší, že nejvíc elektřiny se vyrábí z uhlí

Vědci z Jihočeské univerzity udělali průzkum mezi českou veřejností, v němž zjišťovali, zda Češi vědí, z čeho se u nás vyrábí elektřina. Výsledky jsou až šokující. Lidé si myslí, že se z obnovitelných zdrojů, vyrábí až 36 procent elektřiny. Ve skutečnosti je to ale dramaticky méně.

Česká energetika je zatím stále závislá na spalování uhlí, ze kterého se vyrábí kolem 45 procent elektřiny. Lidé v průzkumu ale uhelný podíl odhadovali na pouhých 27 procent. Foto: ČEZ

Uvedený výzkum pro jihočeské vědce provedla agentura Focus s využitím více než tisíce respondentů z celé republiky. Dotazovaní v něm nadhodnocují podíl obnovitelných zdrojů a naopak podhodnocují uhlí a jádro. Česká energetika je zatím stále závislá na spalování uhlí, ze kterého se vyrábí kolem 45 procent elektřiny. Lidé v průzkumu ale uhelný podíl odhadovali na pouhých 27 procent. Výzkumníci byli výsledky překvapeni.

„Takový výsledek nikdo z nás nečekal,“ uvedl sociolog Miloslav Lapka z Jihočeské univerzity. Slovy odborné terminologie jej označil za „nebanální zjištění“, napsal server iHned.cz. Podle Lapky mohou být názory ovlivněny hlavně informacemi z médií, která obnovitelným zdrojům věnují hodně prostoru. V lidech to pak může vyvolávat dojem, že zastoupení zelené energie musí být mnohem větší než ve skutečnosti.

Ve skutečnosti se totiž z obnovitelných zdrojů u nás vyrobí přibližně 14 procent spotřebované elektřiny, jak ukazuje například poslední roční zpráva Energetického regulačního úřadu za rok 2019. V zimě je to ale ještě výrazně méně, protože za mrazivého počasí padá výroba solárních i větrných elektráren často až na nulu.

Lidé jsou tak ve svých představách mnohem dál než ty nejambicióznější klimatické plány schvalované s vidinou evropské klimatické neutrality do roku 2050. Na 36 procent energie z obnovitelných zdrojů, o kterých dotazovaní mluví, se Česko současným tempem nedostane ani za deset let. Začátkem loňského roku schválila vláda energeticko-klimatický plán, který do roku 2030 počítá s nárůstem podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie na 22 procent.

„Muži, lidé ve věku 55 let a více a lidé s vysokoškolským vzděláním mají přesnější odhad, ani oni se ale v průměru netrefují, byť jsou blíž,“ uvedli výzkumníci. Podle nich to dokazuje, že téma energetiky není lidem blízké a údaje o ní jen odhadují.

3 0