Hádky o konci českého uhlí jsou zbytečné

Hádky o konci českého uhlí jsou zbytečné

Aktivisté i někteří ministři chtějí konec uhlí v České republice už v roce 2033. Kvůli konání (nejen) Číny jde ale o zbytečné tlaky. Nejlidnatější země světa loni slíbila uhlíkovou neutralitu za 40 let. A také postavila třikrát tolik uhelných elektráren, než celý ostatní svět dohromady.

Znovu a znovu se ukazuje pokrytectví aktivistů a politiků jednotné Zelené fronty, když mlčí k enormnímu růstu množství čínských uhelných elektráren. Ti samí politici a aktivisté přitom útočí na evropské vlády, že neodstavují uhelné elektrárny dost rychle.

Podle společností Global Energy Monitor (GEM) a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) v minulém roce Čína spustila nové uhelné kapacity s celkovým výkonem 38,4 gigawattu, což je trojnásobek toho, co uvedly do provozu všechny ostatní země na světě. I po odečtení odstavených elektráren se pořád uhelná kapacita v Číně zvýšila o 29,8 gigawattu. Současně země schválila stavbu dalších zdrojů s celkovým výkonem 36,9 gigawattu. V různých fázích vzniku jsou nyní v Číně uhelné elektrárny s celkovým výkonem 247 gigawattů. V roce 2019, kdy se uhelný výkon v zemi pohyboval okolo 1000 gigawatt, sami Číňané předpokládali, že jejich uhelné kapacity celkově narostou až na asi 1300 gigawatt.

Zároveň ovšem loni čínský prezident prohlásil, že země chce být v roce 2060 uhlíkově neutrální. Což je ovšem jen deklarace. Na hony vzdálená od současnosti. Přesto evropská Zelená fronta nejlidnatější zemi světa za nezmenšující se produkci oxidu uhličitého nijak nekritizuje a naopak pokrytecky oslavuje její sliby, k jejichž splnění má dojít až 10 let po zemích v EU. Tedy po těch zemích, kde prý jde podle aktivistů všechno, a uhlí je proto potřeba odstavit hned, do roku 2030, nebo úplně nejpozději do roku 2033, jak tvrdí Greenpeace a Hnutí duha v České republice.

To přeci nedává žádný smysl! Ve světle čínského přístupu vůči klimatu je úplně jedno, jestli Česko odstaví uhlí v roce 2038, 2033 nebo naopak později. Klima to neovlivní ani za mák. Jediné, na čem se to může negativně projevit je výše prémií těch, kteří někomu slíbili, že donutí Česko vypnout uhlí dřív.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz   Přemysl Souček

1 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...