Řešením pro Evropu je rovnováha zdrojů

Řešením pro Evropu je rovnováha zdrojů

Analytik Sev.en Energy Pavel Farkač v Rozstřelu na serveru idnes.cz popsal, co před několika dny dostalo Evropu na hranici blackoutu. Vyjádřil se i k energetické budoucnosti EU. Apeloval na to, aby se vedle environmentálních argumentu naslouchalo i technickým, aby se udržela bezpečnost a regulovatelnost přenosové soustavy.

„Měli bychom se soustředit na to, aby síť zůstala provozovatelná, což síť vystavěná pouze na obnovitelných zdrojích a akumulaci nikdy z principu nebude,” uvedl Farkač, což podle něj dokázaly právě problémy kolem odvráceného blackoutu z 8. ledna 2021.

„Osobně si myslím, že dlouhodobým řešením pro Evropu je rovnováha všech zdrojů, které jsou dostupné. Je nezpochybnitelné, že podíl obnovitelných zdrojů bude narůstat. Ale v konečném součtu, přes různé dotace, to zaplatí konečný zákazník,” řekl analytik Sev.en Energy.

Ten také varoval před tím, že přechod na čisté zdroje energie bude finančně velmi náročný. „Když si dáme ta čísla na stůl, bude součet nákladů na výstavbu nových obnovitelných, jaderných i případně plynových zdrojů brutální. Dostáváme se až k hranici bilionu korun. To se projeví v účtech za elektřinu, nebo někde jinde,“ vysvětlil Farkač, který věří, že České republice nehrozí blackout, ale hrozí, že budeme mít nedostatek energie.


Japonci nemají dost elektřiny a bojí se blackoutu.

Blackout by nám hrozil, pokud bychom násilně vypnuli uhelné elektrárny. Tím bychom se vzdali flexibility, kterou nám tyto zdroje zajišťují. Vzdali bychom se robustního prvku v soustavě. Pak bychom nedokázali energii doplnit, pokud ji bude v síti nedostatek,“ uzavřel Farkač.

1 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...