Světové ceny černého uhlí výrazně stouply

Ceny černého energetického uhlí v Evropě jsou téměř na dvouletých maximech. Tuna této suroviny dovážené do Evropy se nyní prodává za 70 dolarů. Důvodem je, že Čína uvalila embargo na dovoz australského uhlí.

Globální obchod s černým uhlím, které se převáží v lodích, se pohybuje kolem 1,2 miliardy tun ročně. A naprostá většina tohoto uhlí končí v Asii, především v Číně, kde je uhlí stále nejdůležitějším zdrojem pro výrobu elektřiny. Kvůli tlaku australské vlády na vyšetřování příčin rozšíření epidemie covidu-19 ale uvalila čínská komunistická vláda embargo na dovoz australského zboží. Tento neoficiální zákaz, který se provádí pomocí celních překážek a průtahů, zasáhl i import uhlí. V australských přístavech tak stály lodě s touto surovinou, protože země je pro Čínu hlavním místem, odkud ji dováží, napsaly Hospodářské noviny.

Číně se ale nepodařilo přes snahu získat surovinu na dalších trzích v Indonésii či Jižní Africe australské uhlí nahradit. Tuhá zima vedla k tomu, že v řadě čínských měst vypadávaly stabilní dodávky elektřiny. Proto začali Číňané po celém světě masivně nakupovat uhlí a tlačili tím jeho cenu nahoru.

Evropský trh se tomu musel přizpůsobit. Hlavně proto, že ruské uhlí, které se těží na Sibiři, nyní kromě domácího ruského trhu míří spíše do Číny. Rusko je přesto největším exportérem této komodity do Evropy, vedle uhlí z Kolumbie a Spojených států.