Spotřeba elektřiny se do normálu nevrátila

Spotřeba elektřiny se do normálu nevrátila

Spotřeba elektřiny v Česku se do hodnot naměřených v minulých letech nevrátila ani v létě. Důvodem stále byla opatření proti novému typu koranaviru, a to i přesto, že o prázdninách byly výrazně uvolněny. Vliv mělo také počasí. Uvedla to firma Amper Meteo, jejíž odborníci spotřebu a výrobu elektřiny v Česku dlouhodobě sledují.

Společnost připomněla, že například v květnu omezení ekonomické činnosti v důsledku pandemie koronaviru způsobilo meziroční propad spotřeby elektřiny v ČR až o 13 procent, v červnu to bylo o 7,5 procenta. Během třetího čtvrtletí, tj. od začátku července do konce září, podle ní meziroční pokles činil zhruba čtyři procenta.

Nepochybně se na tom podepsaly také nižší teploty vzduchu než v minulých horkých létech. Od začátku roku zatím činí celkový propad spotřeby energie 5,2 procenta proti roku 2019,” uvedl hlavní meteorolog Amper Meteo Milan Šálek. Situace se podle něj mírně zlepšila v září, kdy spotřeba byla nižší než v minulém roce jen o 2,1 procenta.

Společnost dále upozornila, že pokles letos zaznamenala také výroba elektřiny z některých obnovitelných zdrojů energie, konkrétně z fotovoltaických elektráren. Meziročně je podle Amper Meteo aktuálně o dvě procenta nižší, proti minulým pěti letům se ovšem drží od začátku roku na prakticky stejných číslech.

Atypicky větrný srpen pak podle firmy zapříčinil až o 30 procent vyšší výrobu elektřiny z větrných elektráren, než bývá v tomto měsíci běžné – naopak v září byla výroba o pětinu nižší. Od začátku roku zatím větrné elektrárny vyrobily stejné množství elektřiny jako v minulém roce a o 20 procent více než ve srovnání s posledními pěti lety, uvedla společnost.

Výrobu energie z vodních zdrojů letos po špatném začátku roku v důsledku malé sněhové pokrývky ovlivnilo srážkově nadprůměrné období, které trvá prakticky od května, a během prázdnin se výroba proti minulému roku zdvojnásobila. „Přesto zůstává výroba z vodních elektráren o jedno procento nižší než za stejné období loňského roku. Což dokazuje, jak zásadní měrou ovlivňuje objem sněhové pokrývky během zimy nejen stavy podzemních vod a půdní sucho, ale také výrobu vodních elektráren,” dodal Šálek.

Firma Amper Meteo dodává předpovědi počasí a z nich odvozené specializované produkty pro energetiku a zemědělství. Zaměřuje se hlavně na predikce výkonů solárních a větrných elektráren. Dále zpřesňuje předpovědi teploty vzduchu pro teplárenství a je schopna s ohledem na predikované meteorologické prvky předpovídat spotřebu energie. Pro zemědělství zajišťuje předpovědi počasí s hlavním důrazem na srážkové a teplotní poměry následujícího období.

Napsat komentář