Krojovaní horníci z Gabriely mají nový prapor

Kroužek krojovaných horníků (KKH) Gabriela oslavil letošní zářijový havířský svátek tuplovaně. Zúčastnil se totiž pietního aktu organizovaného společností OKD v Karviné a představil zde svůj nový spolkový prapor, jenž posvětil místní duchovní Przemysław Traczyk.

KKH Gabriela představil a nechal si vysvětlit nový prapor. Foto: OKD

Prapor jsme si nechali ušít v Polsku a na jeho zhotovení přispěli prakticky všichni členové,“ uvedl pro Měsíčník Horník Vladislav Petráš, předseda KKH Gabriela, jenž se stal s datem založení již v roce 1902 druhým  nejstarším klubem svého druhu v revíru (nejstarší hornický spolek Rozkvět v Sedlištích, založen 1901). „A dnes patří se svými 250 členy stále k těm největším,“ upozornil předseda, někdejší vozač, směnový technik a hlavní předák v rubání s třiceti odfáranými roky.

Prapor jsme měli i dříve, ale za desítky let užívání při všech možných příležitostech – a to od svátků až po pohřby – se stal obnošeným a nedůstojným. To už teď s novým neplatí,“ vysvětlil Petráš, sám paradoxně nikoliv vysloužilý havíř z Gabriely, ale šachty Barbora. Do kroužku ho zlákala tchyně. K oporám KKH Gabriela se časem přidala také Petrášova manželka Blanka, ta dodala, že nová klubová zástava opět ctí hornické zeleno-černé barvy, patronku sv. Barboru a pozdrav Zdař Bůh! v češtině i polštině.

Jirko !
Krásně jsi vložil na web "Krojovaní horníci z Gabriely mají nový prapor", ale nejsou nejstarší spolek v revíru!!!!!!Příští rok oslavuje 120 let nejstarší hornický spolek Rozkvět v Sedlištích, založen 1901, Nadace jim nechala zhotovit prapor jak měli 110 let a teď v 1. kole Nadačního programu na rok 2021 požádali o příspěvek na oslavy 120 let trvání hornicko - historického spolku.
Jarek

0 0

K poslední šichtě Zdař Bůh

Pod záštitou Klubu přátel hornického muzea v Ostravě byly vydána kniha pod názvem K poslední šichtě Zdař Bůh ke 100 výročí mohutného výbuchu na Dole...